torsdag 23 april 2009

Sammanfattning dag 103-105. De första dagarna som mamma

Tänkte ta och göra en sammanfattning av förra veckan, som inleddes med den hittills största händelsen i mitt liv - när Mattias och jag blev föräldrar. Det har inte direkt funnits någon ork eller tid till att blogga efter det, men nu har jag en liten paus från vyssjandet och ammandet, så jag provar att lägga ut de första bilderna.

Bilderna kommer i datumordning med den första bilden längst ned i inlägget och nyaste längst upp så man får läsa nerifrån och upp. Uppdaterar med fler bilder allt eftersom.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


15 april, onsdag. Eftersom smärtan i ryggen fortfarande är kvar körs jag upp på operationsavdelningen för att få en blood-patch, dvs de sprutar in mitt eget blod i ryggmärgen för att fylla ut tomrummet efter den läckta ryggmärgsvätskan. Om man har tur kan det hjälpa omedelbart. Och på eftermiddagen kan jag stå upp utan smärta! Fast nu har jag istället ont i svanken där de stuckit, men det är inget i jämförelse med tidigare.

Dagens bild av Ellies söta små fötter tog jag när jag för första gången på flera dagar plockar fram min systemkamera och helt lycklig över att smärtan är borta fotograferar henne av hjärtans lust.

Dagens bästa är att de lyckades få bort ryggsmärtan! Vilken känsla det var att för första gången sen hon föddes kunna börja ta in känslan av att ha blivit mamma, istället för att bara ha ont. Och jag måste säga att all personal på Karolinska var underbara! Vi fick ett fantastiskt bemötande under hela tiden där.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


14 april, tisdag. Första natten som mamma innehöll inte mycket sömn och sen blir jag halvt invalidiserad i sviter efter ryggbedövningen. Jag får något som kallas spinalhuvudvärk och som gjorde att jag fick fruktansvärt ont i huvud, nacke och ryggrad och inte kunde gå eller stå pga smärtan. Om man har otur kan det bli så pga att ryggmärgsvätska läcker ut när de sätter edpiduralnålen i ryggen och mig stack de ju tre gånger innan de lyckades sätta bedövningen, så det kanske påverkade. Jag tillbringar i alla fall hela dagen och natten i ryggläge och knaprar värktabletter som inte hjälper. Inte kul alls.

Dagens bild visar den halvdygnsgamla lilla Ellie i de alldeles för stora sjukhuskläderna.

Dagens bästa är att vi har eget rum på BB, så att Mattias kan vara där hela tiden och hjälpa mig eftersom jag inte kan göra annat än att ligga ner.

: : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : : :


13 april, måndag. Idag blev jag mamma till Ellie! Vattnet går strax innan midnatt till måndagen och vi åker in till BB på morgonen och sen väntar en lång förmiddag från helvetet och en bedövad eftermiddag som känns som paradiset i jämförelse... En narkosläkare som sitter fast i en operation gör att jag får genomlida en alldeles för lång och desperat väntan på att få ryggbedövning och när läkaren äntligen kommer krävs det tre omtag innan nålen sitter där den ska i ryggraden. När bedövningen äntligen börjar verka kändes resten som en barnlek i jämförelse med förmiddagen, trots att det var ett antal timmar kvar av värkar innan Ellie låg i min famn för första gången.

Dagens bild sammanfattar dagen väldigt bra - lustgasen blev min bästa vän under alla timmar i förlossningssalen på Karolinska =)

Dagens bästa - ja, det är väl givet: att vi blev föräldrar till en frisk liten flicka!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ni hade allt en tuff resa mot föräldraskapet. Men du skall veta att allt detta onda är snart bortglömt, både i kropp och själ.
Stor kram

Anne-Lie sa...

Så underbara bilder - älskar babyfötter♥

Njut av er tid!

Marie Carpe Diem sa...

Grattis till en liten Ellie :-)Säger bara en sak, "Carpe Diem", tiden går såååå fort.

Marianne Perry sa...

Hej!

Hamnade på din sida då jag googlade på spinalhuvudvärk - jag fick min dotter Tuss nu den 3 juni och drabbades också av en hemsk spinalhuvudvärk med typ kramper i nacken efter ett kejsarsnitt. Tyvärr missade man det på Norrköpings sjukhus då man bara kallade på sjukgymnast och efter att jag kom hem blev jag inlagd på Linköpings sjukhus.

Men som tur gick det över efter ett dygn på "sjukan"! Men jag har drabbats av yrsel sen dess - har du hört om det kan vara relaterat till spinalhuvudvärken?

Ha det bra och njut av glädjen som nybliven mamma nu i sommar!

MVH
Marianne Perry, Mantorp